Tietoa hoidoista

Hoidot

Akupunktio

Akupunktio on vanha kiinalainen hoitomenetelmä, jossa potilasta pistellään neuloilla tarkoin määriteltyihin kohtiin eli akupisteisiin. Kiinalaisen perinteen mukaan akupunktiopisteet määräytyvät kehon elimiä kuvaavien meridiaanien mukaan. Sairauksien hoidossa akupunktioneuloilla vaikutetaan meridiaaneja pitkin tapahtuviin virtauksiin. Tavoitteena on elimistön tasapainon palauttaminen.

Akupunktio on tehokas hoitomuoto moneen vaivaan. Akupunktio ja perinteiset kiinalaiset hoidot tarjoavat avun esimerkiksi akuuttiin ja krooniseen kipuun, päänsärkyihin, ruuansulatusvaivoihin ja unettomuuteen. Maailman terveysjärjestö WHO on laatinut luettelon sairauksista, joihin akupunktio on todettu tehokkaaksi hoitomuodoksi. Vastaanotollani hoidan esimerkiksi seuraavia sairauksia ja vaivoja: niska- ja hartiaseudun kivut, selkäkivut, päänsärky, migreeni, huimaus, hermostoperäiset ja reumaattiset kiputilat, iskias, kuukautisvaivat ja vaihdevuosioireet, unettomuus, stressi, laihdutus ja ruuansulatusvaivat (ummetus, turvotus, ripuli), verenkierrolliset vaivat, allergiat ja astma.

Akupunktiossa käytettävät neulat ovat steriilejä ja aina kertakäyttöisiä.

Kuppaushoidot

En käytä hoidoissani ollenkaan verikuppausta, vaan kuppaus tapahtuu kiinalaisilla hoitomenetelmillä. Toisin kuin hieronnassa, kuppauksessa lihaksia ei painella, vaan niitä nostetaan kevyen paineen avulla. Kiinalaisia kuppausmenetelmiä ovat kiinteä kuivakuppaus, jossa kupit pidetään paikoillaan iholla kuppauspisteiden päällä, ja liukukuppaus, jossa kuppeja liu’utetaan iholla esimerkiksi öljyn avulla.

Kuppaus on erityinen hoito, jota käytetään edistämään paikallista verenkiertoa, poistamaan kylmyyttä ja seisovaa verta sekä hoitamaan ihosairauksia. Kuppauksella pyritään akupisteiden kautta avaamaan tukoksia meridiaaneissa. Hoitoa helpottaa kiinalaisen lääketieteen termillä ilmaistuna stagnaatiota, ja sitä voidaan käyttää hoitona hengitysteiden sairauksissa kuten vilustumiseen, keuhkokuumeen ja keuhkoputkentulehduksen hoitamisessa. Lisäksi kuppauksella voidaan hoitaa selkä-, niska- ja hartiakipuja.

Esteitä kuppaushoidolle ovat diabetes, haavat, verenohennuslääkkeet, verenvuototauti tai anemia, syöpä, akuutit lihasvammat ja erittäin heikko fyysinen kunto.

Hieronta

Hierontahoitoni perustuvat kiinalaisiin hierontamenetelmiin, joihin yhdistän klassisen hieronnan tekniikoita. Meridiaanihieronnassa pyritään avaamaan kehon päämeridiaanien tukokset sekä stimuloimaan ja energisoimaan meridiaanikanavia. Akupisteet sijoittuvat meridiaaneille.

Imukuppihieronta rentouttaa ja myös puhdistaa kehoa. Siitä voi saada apua esimerkiksi hitaaseen aineenvaihduntaan, nestekertymiin, reumavaivoihin, päänsärkyyn, lihaskipuihin, niveltulehduksiin, iskiaskipuihin, korkeaan verenpaineeseen ja selluliittiin.

Hierontaa ei suositella seuraavissa tapauksissa: laskimotukokset, syöpä (paranemisen jälkeen on kysyttävä lupa lääkäriltä ennen hierontaan tuloa), tyrä, tulehdukset, hemofilia, iskeeminen kudos tai jos ihossa on infektioita tai tarttuva tauti.

Kysymyksiä ja vastauksia

K. Mitä akupunktio on?

V. Akupunktio on kiinalaiseen lääketieteeseen pohjautuva hoitomenetelmä, joka on todettu tehokkaaksi hoitomuodoksi ympäri maailmaa. Akupunktiota voidaan käyttää yhdessä länsimaisen lääketieteen hoitojen kanssa ja niiden on todettu täydentävän toisiaan. Akupunktion lisäksi kiinalaisen lääketieteen hoitomenetelmiä ovat neulaton akupunktio (akupainanta), kuivakuppaus, yrttilääkkeet ja erilaiset hierontamuodot. Meridian Care käyttää kiinalaisia ja länsimaisia hierontatekniikoita yhdistävää meridiaanihierontaa.

K. Mitä hoidon aikana tapahtuu?

V. Ensimmäisellä käyntikerralla aloitetaan haastattelulla ja tehdään kartoitus terveydentilasta sekä hoitoa kaipaavasta vaivasta. Keskustelemme myös yleisistä terveyteen vaikuttavista tekijöistä ja selvitämme, onko akupunktiohoidolle mitään esteitä. Tämän jälkeen tehdään kieli- ja pulssidiagnoosi. Molemmat ovat tärkeitä arviointimenetelmiä kiinalaisessa lääketieteessä. Hoidon aikana hoidettava on makuuasennossa hoitopöydällä. Akupunktiohoitaja asettaa akupunktioneuloja tarkkaan valittuihin akupisteisiin. Neuloja pidetään iholla 15-20 minuuttia, jonka jälkeen ne poistetaan ja hävitetään turvallisesti. Hoito voi koostua myös muista hoitokeinoista, kuten akupainannasta, meridiaanihieronnasta ja kuivakuppauksesta.

K. Kuinka pitkiä hoidot ovat? Millaisia vaikutuksia sillä on?

V. Hoitokertojen määrä vaihtelee hoidettavan vaivan mukaan. Hoitokertoja saatetaan tarvita kahdesta kymmeneen sen mukaan, onko kyseessä krooninen vai akuutti vaiva. Myös yleinen fyysinen terveys vaikuttaa hoidon kestoon. Akupunktiohoidoissa voidaan yhdistellä erilaisia neulattomia tekniikoita, kuten lämpölamppua, akupainantaa, meridiaanihierontaa, kuivakuppausta tai guasha-hoitoa.

K. Sattuuko akupunktiohoito?

V. Yleensä tunnet pienen nipistyksen, kun neula asetetaan akupisteeseen. Akupunktioneulat ovat myös hyvin ohuita. Monet akupunktiohoitoa saaneet ihmiset kokevat akupunktiohoidon rentouttavana, koska akupunktio stimuloi hermostoa.

K. Ovatko neulat turvallisia?

V. Kyllä. Akupunktioneulat ovat hyvin ohuita ja kestäviä steriloituja neuloja. Ne ovat myös kertakäyttöisiä, joten tartuntariskejä ei ole. Pistokohdat desinfioidaan denaturoidulla alkoholilla ennen neulojen käyttöä.